4 factoren die slecht zijn voor je gebit
Factor 1: De hele dag door eten
Het lijkt zo gezond: een trosje druiven waar je de hele dag van kan snoepen. Gezond is het zeker, maar het is minder goed voor je mondgezondheid. De bacteriën in je mond zetten de suikers uit druiven namelijk om in zuur. Het zuur tast vervolgens je tandglazuur weer aan. Speeksel is ervoor om de zuurgraad na het eten weer te neutraliseren, maar dit kan niet wanneer je de hele dag door blijft eten. Het is dan ook aan te raden om maximaal zeven keer per dag iets te eten of drinken, zodat het speeksel genoeg tijd heeft om de zuurgraad weer op pijl te krijgen.
Factor 2: Medicatie en vitaminetabletten
Sommige medicijnen kunnen je tanden aantasten. Zo is er medicatie die de speekselaanmaak remt, terwijl speeksel je tanden juist beschermt tegen gaatjes. Speeksel spoelt je tanden schoon en werkt bovendien antibacterieel. Naast medicijnen zijn er verschillende vitaminetabletten die voor een slechte mondgezondheid kunnen zorgen. Bijvoorbeeld: voor een goede weerstand is het belangrijk dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Deze vitaminen zijn goed voor je weerstand, maar bevorderen ook de kwaliteit van je botten, tanden, huid en bloedvaten. Soms moet je op deze tabletten zuigen: dit zijn de tabletten die funest zijn voor je gebit. Deze vitamine C-tabletten hebben namelijk vaak een zurige smaak; dit komt omdat er citroenzuur aan toegevoegd is. Het zuur en de zoetstof in de vitaminetabletten kunnen zorgen voor tanderosie. Kies daarom voor vitamine C-tabletten die je heel door moet slikken.
Factor 3: Stress
Iedereen heeft wel eens last van stress en dat is helemaal niet erg. Langdurige stress kan echter voor lichamelijke klachten zorgen. Hoofdpijn en hartkloppingen zijn een logisch gevolg, maar wist je dat het ook van invloed kan zijn op je gebit? Stress tast je afweersysteem aan, waardoor je een verhoogde kans hebt op parodontitis. Dit is een tandvleesontsteking die over kan gaan in aantasting van het onderliggende weefsel en bot. Heb je last van bloedingen, rood tandvlees en een slechte adem? Dan bestaat de kans dat je last hebt van parodontitis. De hoogste tijd voor een tandartsbezoek dus.
Factor 4: Drinken lang in je mond houden
Zure drankjes kunnen je gebit beschadigen. Hoe langer je deze drankjes in je mond houdt, des te meer schade er kan ontstaan. Niet elk drankje dat zuur bevat, hoeft ook daadwerkelijk zuur te smaken. Frisdrank, vruchtensap, wijn en yoghurtdrank zitten vol met zuren die je bijna niet proeft. Laat jij de slok cola altijd extra lang in je mond? Slik het liever direct door.
Let jij goed op welke factoren een slechte invloed kunnen hebben op je gebit, maar ben je niet tevreden over je glimlach? Neem gerust contact op met Tandartspraktijk Werth via het telefoonnummer 074 266 0000 of vul het contactformulier in. Samen met jou kijken we naar de oorzaak en zoeken we naar een passende oplossing.