Ga naar hoofdinhoud
WIJ ZIJN WEER GEOPEND VOOR NIEUWE PATIËNTEN!

Afspraak maken - 074 266 00 00
Spoedgeval - 074 266 00 11
Tandarts Post Twente - 053 792 00 40
Waarom

Orthodontie

De reden om een beugelbehandeling te starten kan functioneel of esthetisch zijn. De meeste behandelingen, met name bij kinderen is echter om reden van reeds bestaande of mogelijk te ontwikkelen functionele problemen.

Estetisch

Het creëren van een mooie lach en versterken van je gevoel van eigenwaarde. Het is juist dat niet elke afwijking behandeling behoeft. Op volwassen leeftijd is echter overbeet correctie met behulp van beïnvloeden van de groei niet meer mogelijk, ook betaalt de verzekering na 18 jaar vaak niet meer mee. Bij geen behandeling maakt dit niet uit, bij uitstel wel. Wij informeren u hierover graag bij het eerste consult.

Doet het pijn?

Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Als de beugel eenmaal gedragen wordt, is er wel tijd nodig om eraan gewend te raken. De eerste dagen kunnen tanden en kiezen gevoelig zijn tijdens het eten. Verder kan de beugel vooral in het begin irritatieplekjes geven aan wangen en lippen, die over het algemeen vanzelf verdwijnen: de binnenzijde van de mond past zich aan aan de orthodontische apparatuur. Eventueel kan meegegeven was gebruikt worden om dit wat te verzachten. Als de beugel bijgesteld is kan het zijn dat de tanden weer wat gevoeliger of anders aanvoelen. Pijn doet een beugel niet, soms is het gewoon een beetje lastig.

Wat kost een orthodontische behandeling?

De kosten van een orthodontische behandeling hangen af van de soort behandeling. Hierover kan na een eerste consult vaak al een indicatie worden gegeven. Als er wordt gekozen voor behandeling, wordt er na het uitgebreide onderzoek een behandelplan besproken en een schriftelijk individueel kostenoverzicht meegegeven.

Moet een gebit helemaal uitgewisseld zijn

Om te starten met een beugel?

Nee, dat hoeft niet. Bij standaard afwijkingen wordt er meestal wel gewacht totdat het gebit bijna helemaal is uitgewisseld. In veel gevallen verwijst een tandarts al eerder en dat is heel prettig, want de orthodontisch specialist kan dan veel meer gebruik maken van de flinke groei die dan plaats gaat vinden of de situatie dan nog een tijdje in de gaten houden voordat er met een behandeling wordt gestart.

Kun je gemakkelijker

Gaatjes of verkleuringen krijgen door een beugel?

Nee. Een goede mondhygiëne is van groot belang, vooral ook als je een beugel hebt. Door goed te poetsen kun je voorkomen dat plaque het oppervlak van de tand aantast en hierdoor gaatjes of verkleuringen kan veroorzaken. Het is echter wel iets lastiger om goed te poetsen met de brackets (slotjes) op je tanden. Het is belangrijk om dus extra veel aandacht aan het poetsen te besteden en wat langer te borstelen. Een elektrische tandenborstel kan je het allemaal wat gemakkelijker maken.

Kun je met een beugel alles eten?

De brackets (slotjes) worden op de tanden geplakt met een lijm die zo gemaakt is dat de brackets gemakkelijk aan het eind van de behandeling verwijderd kunnen worden. Om te voorkomen dat dit tijdens de behandeling gebeurt ,zul je voorzichtig moeten zijn met harde en plakkerige dingen. Dropjes, toffees maar ook hard stokbrood en kippenboutjes kun je beter niet eten. Kauwgom eten kun je beter niet doen, je krijgt het moeilijk van de tanden en de apparatuur. Ook moet je voorzichtig zijn koolzuurhoudende dranken zoals cola en fanta. Kortom je kunt gewoon normaal eten, maar af en toe goed nadenken wat je eet of drinkt.

Vaste beugels

Wat wordt nou precies onder een vaste beugel verstaan? Een vaste beugel wordt ook wel een plaatjes- , blokjes- of slotjesbeugel genoemd. Deze beugel is het meest geschikt om (groepen) tanden en kiezen te verplaatsen. De slotjes (ook wel brackets genoemd) worden op de tanden vastgeplakt:

De vaste beugel bestaat uit brackets-, draden en andere hulpmiddelen zoals bandjes, elastiekjes en spiraalveertjes. De brackets zijn als het ware kleine handvatten die op de tanden en kiezen vastgeplakt zijn.

Er zijn veel verschillende brackets. De meest gebruikte brackets zijn gemaakt van metaal, maar er zijn ook witte brackets die van porselein gemaakt zijn. De draad die door alle brackets loopt, zorgt ervoor dat de tanden en kiezen zich in de juiste positie verplaatsen.

Andere soorten

Beugels

Er bestaan ook andere soorten beugels die samen met of apart van de vaste beugels gedragen kunnen worden. Door middel van onderstaande foto’s laten we je een aantal voorbeelden zien.
Allereerst een sutuurexpansie-apparaat. Dit wordt ook wel een Hyrax genoemd. Bij de meeste van deze apparaten worden bandjes gebruikt om de beugel aan de kiezen vast te zetten. In het midden zit er een schroef waarmee de bovenkaak verbreed kan worden.

Om de kiezen te verplaatsen is in sommige gevallen een distaliser geschikt die vastzit met banden om de kiezen en met een ‘plaat’ over het verhemelte loopt.

De facebow is een metalen boog die bij een buitenboord beugel de kiezen naar achteren trekt.
De TPA (transpalatinale bar) en de LLA (linguale bar) zijn metalen bogen voor de boven- en onderkaak. Met behulp van ‘bandjes’ worden deze aan de eerste grote kiezen vastgeplakt om te zorgen dat de kiezen beter op hun plaats blijven staan.

De tandarts voor orthodontie is dhr. Hilmar von Jeinsen, hij zal zich richten op de noodzaak en/of behandeling van kinderen en volwassenen die een beugelbehandeling nodig hebben of wensen. Hilmar von Jeinsen begeleidt de behandelingen die  samen met de orthodontieassistentes worden uitgevoerd . Alle behandelplannen voor de beugelpatiënten worden door Hilmar von Jeinsen gemaakt en vervolgens besproken binnen het team. Bij Tandartspraktijk Werth wordt iedere stap op een zodanige manier gedocumenteerd dat de behandelingen nauwgezet door Hilmar von Jeinsen kunnen worden gevolgd. Een goed eindresultaat is op deze wijze gegarandeerd.

Overigens is elke in Nederland geregistreerde tandarts bevoegd om de orthodontie als onderdeel van zijn praktijk uit te oefenen. Daarin voorziet de wet BIG, een orthodontische behandeling hoeft niet persé door een geregistreerde orthodontist te worden gedaan. Er zijn in Nederland momenteel 4x zoveel tandartsen die de orthodontie beoefenen dan er orthodontisten zijn.

Voor al uw vragen omtrent beugels en beugelbehandelingen kunt u een afspraak maken voor een gesprek.

Tandcorrectie

Invisalign is een onzichtbare beugel die orthodontisten en tandartsen gebruiken als hulpmiddel voor het verkrijgen van optimale functionaliteit en esthetiek van je tanden en kiezen. Deze onzichtbare / doorzichtige beugel oplossing zijn gemaakt van dunne kunstof hoesjes die je over je tanden en kiezen schuift. Om de week doe je een nieuwe setje hoesjes in zodat deze verplaatst worden naar de ideale plek in de kaak.

Met deze methode zijn er al meer dan 5 miljoen behandelingen succesvol uitgevoerd en wordt sinds 1998 door tandartsen en orthodontisten gebruikt als orthodontisch hulpmiddel.

Behandelingen

  • implantologie

  • röntgenonderzoek

  • tandarts voor kinderen

  • mondhygiëne

  • paradontologie

  • spoedbehandelingen

  • wortelkanaalbehandeling

Back To Top