Ga naar hoofdinhoud
WIJ ZIJN WEER GEOPEND VOOR NIEUWE PATIËNTEN!

Afspraak maken - 074 266 00 00
Spoedgeval - 074 266 00 11
Tandarts Post Twente - 053 792 00 40

De geschiedenis van de tandheelkunde

De tandheelkunde gaat heel ver terug: de oudste aanwijzingen dateren van 13.000 voor Christus. In dit artikel maken we een reis door de tijd en staan we stil bij de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van de tandheelkunde.

13.000 voor Christus

De oudste aanwijzingen voor tandheelkunde dateren uit de nieuwe steentijd. In Pakistan zijn elf geboorde kiezen uit 13.000 v.Chr. gevonden en uit reconstructie blijkt dat er gebruik gemaakt is van een boogboor met een stenen punt.

Antieke oudheid

Er zijn meerdere teksten gevonden die een “tandworm” aanwijzen als de oorzaak van tandbederf. De teksten zijn gevonden in onder andere India, Japan, China en Egypte en stammen uit ongeveer 5000 v.Chr.. De eerste tandarts wordt beschreven in teksten uit 3000 voor Christus en luistert naar de naam Hesi-Re, wat zoveel betekent als “Grootste der tanden”.

Tandheelkunde in de Klassieke oudheid

Een sprong in de tijd naar de Grieks-Romeinse wereld leert ons dat de oude Grieken en Romeinen al pogingen waagden om gebitsprotheses te maken en een aantal tandheelkundige zaken beschreef. Ze schreven over de behandeling van rotte kiezen, tandvleesziekten en de volgorde waarop tanden en kiezen doorbraken.

De Middeleeuwen

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de praktijken die in de Middeleeuwen plaatsvonden: een kwakzalver die midden op het dorpsplein tanden trok van mensen, onder toezicht van iedereen die het maar wilde zien. Tot ver in de 19e eeuw was tandheelkunde geen beroep, maar meer een hobbyproject van barbiers en artsen.

De ontwikkelingen van de laatste 500 jaar

De laatste 500 jaar is er veel gebeurd in de tandheelkunde. Het is erkend als moderne wetenschap, de eerste tandartsstoel werd geïntroduceerd, er werd lachgas, cocaïne en ether gebruikt als verdovingsmiddelen én de tube werd uitgevonden. Deze uitvinding heeft ervoor gezorgd dat wij tegenwoordig onze tanden kunnen poetsen met tandpasta.

Tandheelkunde anno 2015

In 15.000 jaar is er veel veranderd in de tandheelkunde. Boorden ze vroeger met stenen punten, tegenwoordig maken we 3D-modellen van uw gebit en plaatsen we beugels om iedereen een stralende glimlach te bezorgen. Benieuwd welke moderne technieken wij bij Tandartspraktijk Werth gebruiken om uw gebit optimaal te verzorgen? Neem gerust contact op met Tandartspraktijk Werth via het telefoonnummer 074 266 0000 of vul het contactformulier in. Samen met jou kijken we naar de oorzaak en zoeken we naar een passende oplossing.

Back To Top