Ga naar hoofdinhoud
WIJ ZIJN WEER GEOPEND VOOR NIEUWE PATIËNTEN!

Afspraak maken - 074 266 00 00
Spoedgeval - 074 266 00 11
Tandarts Post Twente - 053 792 00 40

Nierpatiënten met parodontitis hebben een hoger sterfterisico

Uit recentelijk gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Birmingham is gebleken dat nierpatiënten die lijden aan parodontitis een hoger sterfterisico hebben dan nierpatiënten zonder chronische tandvleesontstekingen. Het onderzoek wordt gezien als nieuw bewijs voor de bewering dat een slechte orale gezondheid een indicator is van chronische ziekten.

De schokkende cijfers van het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 13.734 nierpatiënten en besloeg een periode van tien jaar. Het meest opvallende resultaat is dat het sterftecijfer bij nierpatiënten die ook aan parodontitis lijden maar liefst 9% hoger ligt (41%) dan bij nierpatiënten zonder de chronische tandvleesaandoening (32%). Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Periodontology, laat zien dat het ontzettend belangrijk om een goede mondgezondheid na te streven.

Het gevaar van parodontitis

Parodontitis is de benaming van een vergevorderde ontsteking van het tandvlees. Het probleem gaat hierbij verder dan aantasting van het tandvlees: de ontsteking breidt zich van de tandvleesrand uit naar het kaakbot. Afgebroken kaakbot kan niet meer hersteld worden, met als gevolg dat tanden en kiezen los komen te staan. Tenslotte vallen de tanden zelfs uit. Het gevaar hierbij is dat bacteriën van de ontsteking via de mond in de bloedbaan kunnen komen. Wanneer u kampt met een chronische (nier)ziekte kan dit fatale gevolgen hebben.

Het belang van orale gezondheid

De mond wordt vaak ‘de deur naar het lichaam’ genoemd. Professor Iain Chapple van de Universiteit van Birmingham merkt op dat “mondgezondheid niet alleen over tanden gaat”. Het gaat veel verder, omdat de mond voor bacteriën een gemakkelijke toegang naar het lichaam is. Het gevaar volgens professor Chapple is dat mensen een beetje bloed in de mond na het tanden poetsen niet serieus nemen. Zelfs een lichte tandvleesontsteking kan – wanneer het niet behandeld wordt – uitgroeien tot een serieus risico voor het lichaam.

Neem een tandvleesontsteking serieus

Een combinatie van parodontitis en een chronische ziekte verhoogt de kans op overlijden aanzienlijk. De mond dient daarom in optimale conditie te zijn. Tandartspraktijk Werth raadt dan ook aan om een tandvleesontsteking altijd goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren door uw tandarts; ook als u niet lijdt aan een chronische ziekte.

Wilt u meer weten over tandvleesontstekingen? Neem gerust contact op met Tandartspraktijk Werth via het telefoonnummer 074 266 0000 of vul het contactformulier in. Samen met jou kijken we naar de oorzaak en zoeken we naar een passende oplossing.

Back To Top