Skip to content
WIJ ZIJN WEER GEOPEND VOOR NIEUWE PATIËNTEN!

Afspraak maken - 074 266 00 00
Spoedgeval - 074 266 00 11
Tandarts Post Twente - 053 792 00 40

Uitgelicht: de verschillende soorten beugels

Slotjesbeugel

De slotjesbeugel is de bekendste beugel van allemaal. Op elke tand wordt een slotje (of ‘bracket’) geplaatst en met een speciale lijm vastgezet. De blokjes worden met elkaar verbonden door een ijzerdraad. De tandarts draait de draad steeds een beetje strakker: dit zorgt ervoor dat de tanden en kiezen op de juiste plaats geduwd worden.

Blokbeugel

Als kinderen een onderbeet hebben, wordt er vaak gekozen voor een blokbeugel. Bij onderbeet staat de onderkaak te ver naar achteren. Een blokbeugel zorgt ervoor dat je kaken weer recht komen te staan. Na behandeling met een blokbeugel kun je je mond weer goed sluiten en kun je weer goed kauwen en praten. Een blokbeugel is uitneembaar en daardoor gemakkelijk schoon te houden.

Plaatbeugel

Ook de plaatbeugel kun je uitnemen. De beugel is bedoeld om scheve tanden of kiezen recht te duwen, maar de beugel kan tanden niet verplaatsen. De plaatbeugel bestaat uit een plaatje van plastic dat precies in je gehemelte past. Aan het plaatje zit een ijzeren draad die je met haakjes vastklemt aan je kiezen.

Buitenbeugel

Een buitenbeugel wordt gedragen om de groei van de bovenkaak te beïnvloeden en de bovenste kiezen te verplaatsen. De beugel wordt met metalen ringetjes aan de kiezen vastgezet en is gemakkelijk zelf in en uit te doen.

Retentiebeugels

Retentiebeugels worden gebruikt om de met een beugel behaalde resultaten te behouden. Tanden en kiezen hebben namelijk de neiging om naar hun beginpositie terug te keren wanneer de beugel verwijderd is. Met een retentiebeugel wordt deze ‘teruggroei’ tegengegaan. De beugel geeft tanden en kiezen de tijd om vast te groeien in hun nieuwe positie. Er zijn verschillende retentiebeugels:

Spalkje

De bekendste retainer is het spalkje. Aan de binnenkant van de boven- en/of ondertanden wordt een dun metalen draadje geplakt, dat verschuiving van de tanden tegengaat.

Invisible retainer

Een Invisible Retainer kun je zien als een plastic, doorzichtig bitje dat je over je tanden en kiezen schuift. Het perfect passende hoesje zorgt ervoor dat je tanden vastgroeien op hun huidige positie.

Damon splint

De Damon Splint is te vergelijken met de Invisible Retainer. Het grootste verschil is echter dat de hoesjes van je onder- en boventanden aan elkaar vast zitten. De Damon Splint wordt vaak ’s nachts gedragen.

Hawley retainer

De Hawley retainer lijkt op de plaatbeugel. Het grote verschil tussen beide beugels is dat de Hawley retainer de tanden op hun plek houdt in plaats van de tanden te verplaatsen.

Meer weten over beugels?

In dit artikel hebben we alleen de verschillende soorten beugels behandeld. Op de pagina Orthodontie vind je aanvullende informatie over onder andere de kosten van een beugel, hoe je om moet gaan met bepaalde soorten voedsel en het belang van een goede mondhygiëne.

Niet de informatie gevonden die u zocht? Bel gerust met Tandartspraktijk Werth op 074 266 0000 of vul het contactformulier in.

Back To Top