Skip to content
WIJ ZIJN WEER GEOPEND VOOR NIEUWE PATIËNTEN!

Afspraak maken - 074 266 00 00
Spoedgeval - 074 266 00 11
Tandarts Post Twente - 053 792 00 40

Je poetst je tanden, maar poets je ook je tong?

In onze dagelijkse voeding zit veel suiker. Suiker is niet alleen voor volgroeide tanden en kiezen een veroorzaker van problemen, ook bij het kindergebit kan suiker leiden tot cariës (oftewel gaatjes) en tanderosie. Tandartspraktijk Werth geeft u een aantal tips om gebitsproblemen bij uw kinderen te voorkomen.

Hoe ontstaan cariës (gaatjes)?

Wanneer we suikers eten, zetten de bacteriën in onze mond deze suikers om in een zuur. Dit zuur lost het glazuur van onze tanden en kiezen op. Het glazuur heeft een zelfherstellend vermogen, maar tot op zekere hoogte. Als uw kinderen meerdere malen per dag suikers eten, dan krijgt het glazuur geen tijd om zich te herstellen en ontstaan er gaatjes. Pas doorgebroken tanden en kiezen bij kinderen zijn extra gevoelig voor gaatjes, omdat het glazuur nog niet helemaal uitgehard is.

Hoe ontstaat tanderosie?

Tanderosie wordt veroorzaakt door de zuren in ons eten en drinken. In tegenstelling tot suikers tasten deze zuren het glazuur direct aan. Omdat onze voeding zoveel suikers bevat, merken we vaak niets van de zuurgraad van ons eten en drinken.

Tips om gaatjes en tanderosie te voorkomen bij uw kinderen

  • Beperk het aantal keren dat uw kind eet en drinkt tot zo’n zeven keer per dag. Dit is inclusief de drie hoofdmaaltijden.
  • Plan vaste momenten voor tussendoortjes in en geef uw kind dan zowel iets te eten als te drinken.
  • Zorg dat uw kind gezond eet. Beperk de inname van suikers en zuren, en bescherm het kwetsbare kindergebit.
  • Geef uw kind niet te vaak snoep of zuur fruit: dit tast het tandglazuur aan. Geef als tussendoortje liever een soepstengel of een rijstwafel. Een stukje komkommer, kaas of worst is ook een verantwoord alternatief voor een snoepje.
  • Poets de tanden van uw kinderen niet direct na het eten, maar wacht daar een half uur tot een uur mee. Door de suikers in onze voeding is het glazuur na het eten iets zachter; hierdoor kunnen er tijdens het poetsen gemakkelijk beschadigingen aan het glazuur ontstaan.
  • Geeft u uw kind toch een keer frisdrank? Laat uw kind dit dan met een rietje drinken. Zo laat u de suikers met zo min mogelijk tanden en kiezen in aanraking komen.
Back To Top